• Open de coördinatenlijst in kladblok, Notepad++ of Excel.
  • Controleer de hoekeenheid: decimale graden of graden-minuten-seconden
  • In Pythagoras, kies dezelfde hoekeenheid:
  • Ga naar instellingen > voorkeuren.

• Kies DEC in het geval van decimale graden, of DMS in het geval van graden-minuten-seconden.

• Het formaat van de coördinatenlijst moet als volgt zijn: PUNTNUMMER - LENGTEGRAAD - BREEDTEGRAAD. Een Z-waarde is optioneel.

• In Pythagoras, kies een coördinatensysteem via Instellingen > Documentinstellingen > Coördinatenreferentiesysteem.

• Kies het juiste CRS (CRS = coördinatensysteem, zoals Lambert 72). Betreft het een meting in België, kies dan Lambert 72. In Nederland kies je Rijksdriehoeksnet 2008.

• In het controlepaneel, kies "WGS84".

• Importeer data via Bestand > Importeer > Coördinatenlijst.

• Selecteer de eerste optie als je geen z-waarde hebt, selecteer de tweede optie als je wel een z-waarde hebt.

• Selecteer het juiste bestand met de coördinatenlijst.
  • De punten worden geïmporteerd in het juiste stelsel.