Webservices beheren

Gewijzigd op Vr, 18 Okt om 12:55 PM

Webservice beheer

Met een webservice kan je gegeorefereerde afbeeldingen, een achtergrondkaart, via het internet (URL) downloaden en in je tekening plaatsen. Een webservice is een service die aangeboden wordt door een overheidsinstantie of een ander bedrijf. Pythagoras maakt gebruik van die service maar staat niet in voor de werking van de service noch voor de correctheid van de data.

Webservices toevoegen (WMS of WMTS)

Open het venster 'Webservice beheer'

via het menu Instellingen > Beheer webservices

of via de werkbalk Actieve instellingen klik op het icoon 'Webservice beheer'

Klik op Nieuw

In het venster 'Webservice definitie'

Naam: geef een eigen naam aan de service

URL:    plak de correcte URL

(URL’s zijn terug te vinden op de webpagina’s van de instanties die de webservice aanbieden)

Druk op de knop 'Kenmerken'

In het venster 'WMS/WMTS kenmerken'

Controleer of CRS correct is ingesteld

Vink aan welke webservice laag/lagen je wil gebruiken

Het aantal beelden dat zal worden ingeladen in je bestand, hangt af van de gekozen schaal. Vergroot je de schaal, dan vermindert het aantal beelden.

Klik op OK om de kenmerken te sluiten.

Klik op OK om het venster 'Webservice definitie' te sluiten.

In het venster Webservice beheer staan type, naam en URL af te lezen.

Voorbeeld 'Webservice beheer' - venster

Nieuwsgierig naar hoe je dit in je tekening gebruikt? Lees Webservices in je bestand