Webservices in je bestand

Gewijzigd op Vr, 18 Okt om 12:34 PM

Een webservice invoegen

Een webservice kan je tijdelijk in je tekening weergeven of blijvend voor een specifiek gebied. Er zijn drie mogelijkheden om een achtergrondkaart door middel van webservices aan je bestand toe te voegen:

Nog geen webservices beschikbaar? Lees dan eerst Webservices beheren

Het CRS van je bestand moet overeenstemmen met het CRS waar de webservice voor gemaakt is. Heb je dit nog niet gedaan? Bekijk dan eerst Het CRS van je bestand instellen

Een webservice als tijdelijke achtergrondkaart

Bij deze methode blijft de kaart overal in het scherm zichtbaar, ook bij in- en uitzoomen. De service wordt 'live' ingeladen. Ideaal voor als je snel een visuele controle wil uitvoeren.

• via de werkbalk 'Actieve instellingen' klik op de dropdown 'Wijzig achtergrondkaart'
  • Kies de webservice die je wil inladen.
  • De webservice data wordt geïmporteerd.
  • Rechtsonder kan je de vooruitgang volgen.

Deze achtergrondkaart terug uitzetten doe je via de werkbalk 'Actieve instellingen' klik op de dropdown 'Wijzig achtergrondkaart' en kies 'Geen'.

Een webservice als permanente achtergrondkaart

Deze methode laat je toe een achtergrondkaart voor een specifieke zone in te voegen. Deze kaart blijft gekoppeld blijft aan de georeferentie.

• via het menu Werktuigen > Creëer webservice: Gegeorefereerd
  • Je cursor verandert naar +
  • Klik en sleep over het gebied waarvoor je een webservice achtergrond kaart wil weergeven.
  • In het venster 'Gegeorefereerde webservice' selecteer je welke webservice je wil invoegen.

Dit object kan je niet herpositioneren/verplaatsen in je tekening aangezien de inhoud afhankelijk is van de positie tov de coördinaten. De vorm van het kader kan wel worden gewijzigd. Met Vernieuwen wordt de data opnieuw ingelezen.

Via een rechterklik op dit webservice gebied zijn meerdere opties voor dit object beschikbaar.

Onder andere:

Bevriezen. Pythagoras maakt een map aan met dezelfde naam als de tekening met een extensie '_images'. Door de map en de tekening door te sturen, kan iemand zonder de GIS-module ook de achtergrondkaart in zijn tekening te zien krijgen.

Bij het exporteren naar DWG/DXF formaat wordt een map aangemaakt met de extensie '_files'. Deel je de tekening met de bijhorende map kan een gebruiker van bijv. Autocad ook de achtergrondkaart zien.

Een webservice als planblad element

Deze methode verschilt zo met een gegeorefereerde webservice is dat je deze ook nog eens kan verschalen en positioneren boven een bepaalde locatie.

• via de werkbalk 'Actieve Instellingen: Planbladbeheer' vink de optie Vlottend uit
  • via het menu Werktuigen > Creëer webservice: Viewport
  • Je cursor verandert naar + Klik en sleep om de grootte van de webservice viewport te bepalen.
  • In het venster 'Webservice viewport' selecteer je welke service je wil invoegen.

Via de knop met de tandwieltjes, open je het venster met de eigenschappen van de webservice.

Door op de knop 'Selectiekader' te klikken, kan het gewenste middelpunt en de schaal van de webservice ingevoerd worden.