Helmert – transformatie

Gewijzigd op Ma, 21 Okt om 10:16 AM

Je hebt een tekening A met een eerdere opmeting in een lokaal stelsel. Bijkomend heb je een opmeting B waarbij de punten met een GPS-toestel in bijvoorbeeld Lambert72-coördinaten werden ingemeten.

Je wil nu beide tekeningen gaan samenvoegen in één gezamenlijke tekening.

Dan kan je tekening A transformeren naar Lambert72 op voorwaarde dat de punten bij opmeting B dus werden ingemeten met GPS en dat er minstens 3 overeenkomstige referentiepunten staan in beide tekeningen. Deze 3 punten moeten bovendien in beide metingen dezelfde puntnummers krijgen.

Open een nieuwe lege tekening B.

1.     Ga naar Bestand > Importeer > Coördinatenlijst, klik op OK
  2.     Kies het bestand 'meting met GPS in LB72.txt’, klik op OK

Keer terug naar de oorspronkelijke tekening A.

1. Selecteer minimaal drie punten
  2. Ga naar de Berekening > Transformatie > Helmert transformatie…
    1. Druk op de knop ‘Zoek coördinaten op'
      1. In het venster Zoek XY coördinaten in selecteer je tekening B.
      2. Klik op OK
    2. De coördinaten van de overeenkomende punten verschijnen nu in de kolommen X en Y.
    3. Druk op de knop 'Bereken'.
    4. De transformatieparameters worden berekend.

5. Druk op OK.

In het controlepaneel zie je nu een nieuw coördinatensysteem verschijnen 'Globaal'.

Het oorspronkelijke coördinatensysteem ‘Lokaal’ is ook nog steeds aanwezig.