Importeer een coördinatenlijst met WGS84 coördinaten

Gewijzigd op Ma, 21 Okt om 10:06 AM

Een opmeting kan in het WGS84 stelsel zijn uitgevoerd. Het World Geodetic System 1984 is een wereldwijd gegeven, gebruikt voor het bepalen van posities op het aardoppervlak. De WGS84 is een referentiesysteem dat onder andere wordt gebruikt door satellietnavigatiesystemen zoals GPS... .

Het kan nodig zijn om deze gegevens om te zetten naar officiële lokale coördinatenstelsels, zoals voor België het Lambert coördinatensysteem en voor Nederland stelsel van de Rijksdriehoeksmeting (RD-stelsel).

Hoe WGS84 coördinaten omzetten naar lokaal stelsel?

In een texteditor app: - kladblok, Notepad++ of Excel...

• Open de coördinatenlijst
  • Controleer de hoekeenheid: decimale graden of graden-minuten-seconden

In Pythagoras:

• Ga naar Instellingen > Voorkeuren: Eenheden
    kies dezelfde hoekeenheid:
    • DEC in het geval van decimale graden
    • DMS in het geval van graden-minuten-seconden.

In  texteditor app:

• Het formaat van de coördinatenlijst, de volgorde van de kolommen, moet als volgt zijn:
    PUNTNUMMER - LENGTEGRAAD - BREEDTEGRAAD. Een Z-waarde is optioneel.

In Pythagoras:

• kies een coördinatensysteem via Instellingen > Documentinstellingen > Coördinatenreferentiesysteem
  • Kies het juiste CRS (CRS = coördinatensysteem, zoals Lambert 72). Betreft het een meting in België, kies dan Lambert 72. In Nederland kies je Rijksdriehoeksnet 2008.

• In het controlepaneel, kies "WGS84".

• Importeer data via Bestand > Importeer > Coördinatenlijst

• Selecteer de eerste optie als je geen z-waarde hebt, selecteer de tweede optie als je wel een z-waarde hebt.

• Selecteer het juiste bestand met de coördinatenlijst.
  • De punten worden geïmporteerd in het juiste stelsel.