Importeer DXF/DWG

Gewijzigd op Ma, 21 Okt om 10:17 AM

Hoe een DXF of DWG importeren

Een DXF/ DWG importeren doe je met het commando Bestand > Importeer >  DXF / DWG… Het Importeer-commando leest gegevens in de actieve tekening. Die gegevens zijn bestanden aangemaakt in het AutoDesk uitwisselingsformaat (DXF) of het AutoCAD-drawing-formaat (DWG).

In een nieuw bestand of reeds geopend bestand ga je naar het commando via het menu Bestand > Importeer >  DXF / DWG…

In het venster 'Importeer DXG/DWG bestand' selecteer je eerst het bestand dat je wil importeren, met andere woorden geef je de locatie en het type aan. Klik op ‘Open’.

In het venster 'DXF / DWG Import'. De schaal die je hier kan opgegeven heeft alleen betrekking op de grootte van tekst, symbolen, lijnstijlen en arceringen, NIET op de schaal van de tekening. Weet je wat die schaal is dan kan je deze hier ingeven. Ken je deze schaal niet, laat het op 1/500 staan en nadien kan je via het planbladbeheer de schaal voor het planblad aanpassen.

Klik op ‘OK’.

Het DXF / DWG bestand wordt ingelezen en weergegeven in de tekening.

Melding

Kies het bestand met de ontbrekende eigen lijnstijlen?

Bij het importeren van een DWG-bestand in Pythagoras krijg je een waarschuwing over een ontbrekend .shx-bestand. Dit gebeurt omdat de DWG lijnstijlen bevat die afhankelijk zijn van het .shx-bestand voor een correcte weergave. Zonder dit bestand kan Pythagoras deze lijnstijlen niet correct interpreteren en weergeven, wat ertoe kan leiden dat bepaalde elementen in de tekening onjuist of onvolledig worden weergegeven. Terwijl viewers deze objecten als referentie kunnen weergeven, is dit helaas niet mogelijk in Pythagoras.

Hoe kan je dit oplossen:

1. Vraag het ontbrekende .shx-bestand op

De beste oplossing is om het ontbrekende .shx-bestand op te vragen bij de oorspronkelijke verzender van het DWG-bestand. Dit bestand moet samen met de tekening worden verzonden, vooral als de gebruikte lijntypes of lettertypen in AutoCAD noodzakelijk zijn voor een correcte weergave in Pythagoras.

2. Laat de DWG samen met de .shx-instellingen verpakken

Je kan de oorspronkelijke verzender ook vragen om het bestand in AutoCAD met ETRANSMIT te verzenden. Dit bundelt alle benodigde bestanden, inclusief het .shx-bestand, samen met de tekening. Dit zorgt ervoor dat alle benodigde referenties beschikbaar zijn wanneer je het bestand in Pythagoras importeert.

3. Vraag om een vereenvoudigde DWG

Als de verzender het .shx-bestand niet kan verstrekken, kan je hen vragen om een DWG zonder X-ref-objecten of andere "slimme" AutoCAD-specifieke objecten te sturen, aangezien Pythagoras deze niet ondersteunt. Dit kan problemen met ontbrekende referenties tijdens het importeren voorkomen.

4. De melding in Pythagoras negeren

Als je het .shx-bestand niet hebt, kan je ervoor kiezen om de waarschuwing af te handelen door "Nee op alles" te selecteren wanneer hierom wordt gevraagd. Hou er echter rekening mee dat het negeren van de waarschuwing ertoe kan leiden dat bepaalde elementen onjuist worden weergegeven, omdat Pythagoras de juiste instellingen uit het .shx-bestand nodig heeft om de objecten correct om te zetten.